EHBO- Eerste Hulp Bij Orthodontie

Wanneer er iets mis is met de beugel, is het raadzaam direct contact op te nemen met de orthodontist. De receptioniste maakt dan een afspraak om de klacht te verhelpen. Krijg je ’s avonds, in het weekend of op vakantie problemen, kijk dan eerst of je het probleem kunt verhelpen via onze ortho-EHBO. Op vakantie kun je het beste proberen een specialist in de buurt te vinden.

Mijn tanden doen pijn

Wanneer je net een slotjesbeugel hebt, of jouw beugel weer strakker is gezet, dan kunnen jouw tanden de eerste dagen gevoelig zijn. Mochten jouw tanden en kiezen erg pijn doen, dan kun je eventueel een paracetamol innemen. Na een dag of drie zijn jouw tanden gewend en zal de pijn zijn verdwenen.

Ik heb irritaties in mijn mond

Wanneer je net een beugel hebt, moeten jouw wangen en/of lippen een soort eeltlaagje ontwikkelen. Tot die tijd kunnen er soms wat kleine irritaties of blaren ontstaan op jouw wangen, tandvlees of lippen. Na een paar dagen gaat dit vanzelf over. Indien je er langer last van hebt, kun je bij de balie een doosje wax krijgen om op jouw beugel te doen. De receptioniste kan jou uitleggen hoe dit werkt.

De draad van mijn vaste beugel prikt

Kom tijdens werkdagen in de middag even langs om de draad af te laten knippen. Als je in de avond of in het weekend last hebt van een prikkende draad, knip het draadje dat uitsteekt met een nagelknippertje af. Lukt het niet om het af te knippen, dan kun je er een bolletje wax op doen of, als je dat niet hebt, een stukje suikervrije kauwgom.

Indien er een bracket (plaatje) los is en u heeft er geen last van kan deze aan de draad blijven zitten. Mocht de bracket storen dan kunt u tijdelijk een stukje wax of suikervrije kauwgom erom heen duwen. Neem dan contact met ons op zodat wij de bracket weer vast kunnen zetten.

In het geval er een band (ringetje) los is, probeer deze gewoon te laten zitten en stop eventueel met het dragen van elastieken. Neem contact met ons op zodat wij de band weer vast kunnen zetten.

Uitneembare beugel

Indien de beugel is gebroken of heel erg pijn doet adviseren wij de beugel tijdelijk uit te laten en zo spoedig mogelijk te bellen om een afspraak te maken.

Als de beugel stuk is maar geen pijn doet probeer deze dan te blijven dragen zoals geadviseerd was tijdens het laatste bezoek en neem contact met ons op om een afspraak te plannen.

Retentiebeugel

Indien een c-c bar (spalkje) los zit en dit niet storend is, laat de spalk gewoon zitten zoals hij zit, ga er niet aan trekken! In het geval dat de spalk scherp aanvoelt aan de tong en het is weekend, probeer er dan voorzichtig een stukje vanaf te knippen. Mocht het spalkje er in zijn geheel uitgaan neem deze dan altijd mee naar ons. Neem in alle gevallen bij een losse/kapotte c-c bar contact op met onze praktijk.